Świąteczny sernik piernikowo-pomarańczowy


127
109 shares, 127 points
świąteczny sernik

Świąteczny sernik o smaku piernikowo-pomarańczowym z naszego przepisu jest nie tylko bardzo szybki i prosty w wykonaniu ale także smaczny. Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali zaledwie 4 składników.

Sernik świąteczny potrzebuje tylko 4 składniki

  • 3 opakowania galaretki
  • 750g serka homogenizowanego
  • ok. 200g pierników (możesz je przygotować z naszego przepisu: Sprawdź przepis na Pierniczki świąteczne)
  • 80g roztopionego masła

Przygotowanie spodu ciasta

Świąteczny sernik posiada spód z pierników. W tym celu należy pokruszyć pierniki na przykład w blenderze i wymieszać je razem z roztopionym masłem.

Jeśli nie masz w domu pierników lub masz zamiar je upiec możesz skorzystać z naszego przepisu na Pierniczki świąteczne.

Na tortownicę wyłóż gotową masę i ugnieć tak, aby powstał równy spód ciasta. Odstaw na około 20 minut.

Masa z serków homogenizowanych

Aby przygotować masę z serków homogenizowanych 2 opakowania galaretki rozpuść w tylko 400 ml wrzątku. Odstaw na około 20 minut do wystygnięcia.

Po upływie 20 minut należy dodać do masy serki homogenizowane i dokładnie wymieszać masę.

Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód z pierników i roztopionego masła i rozprowadzamy ją równomiernie po całej blaszce.

Blachę ze spodem z pierników i masą z serków homogenizowanych odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aż masa stężeje.

Świąteczny sernik z galaretkową górą

Góra naszego świątecznego sernika o smaku piernikowo-pomarańczowym jest bardzo prosta, bo wykonana jest jedynie z galaretki.

Jedno opakowanie galaretki należy rozpuścić według zaleceń producenta (zazwyczaj jest to około 400-500 ml wrzątku). Galaretkę ze wrzątkiem należy dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia na około 20 minut.

Po około 20 minutach, gdy nasza galaretka jest jeszcze płynna ale już chłodna przelewamy ją do naszej wcześniej przygotowanej blaszki z masą z pierników i rozpuszczonego masła oraz masą z serków homogenizowanych i galaretki.

Galaretkę wylewamy równomiernie na całą powierzchnię blachy. Możemy dodać tam również owoce np. pomarańcze. Ciasto odkładamy do lodówki aż wszystko stężeje, czyli na około 4 godziny.

Po tym czasie możemy delektować się naszym sernikiem.

Smacznego!


Like it? Share with your friends!

127
109 shares, 127 points

What's Your Reaction?

Zabawne Zabawne
0
Zabawne
Wrr Wrr
0
Wrr
Kocham Kocham
0
Kocham
Ekstra Ekstra
0
Ekstra
Żenada Żenada
0
Żenada
Świat Polek

0 Comments

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *