
Świąteczny sernik o smaku piernikowo-pomarańczowym z naszego przepisu jest nie tylko bardzo szybki i prosty w wykonaniu ale także smaczny. Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali zaledwie 4 składników.
Sernik świąteczny potrzebuje tylko 4 składniki
- 3 opakowania galaretki
- 750g serka homogenizowanego
- ok. 200g pierników (możesz je przygotować z naszego przepisu: Sprawdź przepis na Pierniczki świąteczne)
- 80g roztopionego masła
Przygotowanie spodu ciasta
Świąteczny sernik posiada spód z pierników. W tym celu należy pokruszyć pierniki na przykład w blenderze i wymieszać je razem z roztopionym masłem.
Jeśli nie masz w domu pierników lub masz zamiar je upiec możesz skorzystać z naszego przepisu na Pierniczki świąteczne.
Na tortownicę wyłóż gotową masę i ugnieć tak, aby powstał równy spód ciasta. Odstaw na około 20 minut.
Masa z serków homogenizowanych
Aby przygotować masę z serków homogenizowanych 2 opakowania galaretki rozpuść w tylko 400 ml wrzątku. Odstaw na około 20 minut do wystygnięcia.
Po upływie 20 minut należy dodać do masy serki homogenizowane i dokładnie wymieszać masę.
Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód z pierników i roztopionego masła i rozprowadzamy ją równomiernie po całej blaszce.
Blachę ze spodem z pierników i masą z serków homogenizowanych odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny aż masa stężeje.
Świąteczny sernik z galaretkową górą
Góra naszego świątecznego sernika o smaku piernikowo-pomarańczowym jest bardzo prosta, bo wykonana jest jedynie z galaretki.
Jedno opakowanie galaretki należy rozpuścić według zaleceń producenta (zazwyczaj jest to około 400-500 ml wrzątku). Galaretkę ze wrzątkiem należy dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia na około 20 minut.
Po około 20 minutach, gdy nasza galaretka jest jeszcze płynna ale już chłodna przelewamy ją do naszej wcześniej przygotowanej blaszki z masą z pierników i rozpuszczonego masła oraz masą z serków homogenizowanych i galaretki.
Galaretkę wylewamy równomiernie na całą powierzchnię blachy. Możemy dodać tam również owoce np. pomarańcze. Ciasto odkładamy do lodówki aż wszystko stężeje, czyli na około 4 godziny.
Po tym czasie możemy delektować się naszym sernikiem.
Smacznego!
0 Comments