
Przepis na proste, tanie i szybkie w wykonaniu puszyste świąteczne muffinki o smaku piernikowym, które staną się coroczną tradycją na święta w Twoim domu.
Potrzebne składniki na ok. 12 sztuk muffinek
- 1 i 1/4 szklanki mąki (ok. 210 g)
- niepełna szklanka cukru (ok. 150 g)
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kawy instant lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 8 g)
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml mleka
- 2 łyżki miodu (najlepiej z lokalnej pasieki)
- 130 ml oleju
- 140 ml maślanki
- 2 całe jajka
Przygotowanie muffinek
Do całości będziemy potrzebować najlepiej formę na muffiny oraz papilotki. Jeśli nie posiadamy formy na muffiny proponuję użyć większej ilości papilotek, aby były bardziej stabilne i nie wylało się z nich ciasto.
Formę należy wyłożyć papilotkami, a piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza na grzałce góra-doł.
Do miski należy wsypać przesianą wcześniej mąkę, cukier, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną wraz ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać.
W małym rondelku należy pogrzać mleko wraz z miodem do rozpuszczenia.
Do oddzielnej miski należy wlać maślankę, olej, jajka, 2 łyżki mleka lub rumu oraz wcześniej przygotowane w rondelku mleko z miodem. Całość połączyć w jedność za pomocą rózgi kuchennej i przelać do miski z wcześniej wymieszanymi suchymi składnikami.
Gotowe ciasto należy przelać do wcześniej przygotowanych papilotek i piec przez ok. 18-20 minut (do suchego patyczka).
Po wystygnięciu muffinek możemy je udekorować według własnego uznania.
Smacznego! 🙂
robilam co prawda po swietach ale pyszne bardzo