
Zebra to pyszne, dwukolorowe i proste ciasto o lekko pomarańczowym smaku na bazie biszkoptu z dodatkiem kakao. Koniecznie sprawdź ten przepis
Zebra – tylko 8 składników
Do przygotowania zebry potrzebujesz jedynie 8 składników, które prawdopodobnie posiadasz w swojej kuchni.
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 250 ml pomarańczowej oranżady
- aromat pomarańczowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek (5 białek i 5 żółtek)
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki oleju
Sposób przygotowania Zebry
Potrzebny czas: 15 min..
Pamiętaj, że w przypadku ciast to piekarnik ma czekać na ciasto, a nie odwrotnie! Najlepiej zacznij nagrzewać piekarnik przed rozpoczęciem
- Z białek ubić pianę
Pod koniec ubijania białek należy dodać cukier i ponownie je ubić.
- Dodać żółtka
Do ubitych białek dodaj żółtka i wymieszaj.
- Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj pozostałe składniki
Do masy dodaj następująco: olej, aromat oraz oranżadę.
- Podziel ciasto na mniej więcej dwie równe części
Wymieszane ciasto rozlej do dwóch misek na mniej więcej dwie równe części.
- Dodaj kakao i wymieszaj
Do jednej z połówki rozlanego ciasta dodaj kakao i wymieszaj.
- Przygotuj blachę
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlewaj na przemian ciasto
Do wcześniej przygotowanej blachy wlewaj na przemian trochę ciasta białego, trochę ciasta czarnego.
- Wstaw do piekarnika
Rozlane ciasto wstaw do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na grzałce góra-doł i piecz przez około 50/60 minut (do suchego patyczka).
- Delektuj się ciastem!
Ciasto jest gotowe! Możesz przygotować dodatkowo na przykład polewę czekoladową lub posypać je cukrem pudrem, lecz gwarantujemy, że nawet bez tego jest obłędne!
Sprawdź również Akcesoria kuchenne, które musisz mieć w Twojej kuchni
Zainspirowano tym przepisem.
0 Comments