
Pierniczki świąteczne to tradycyjny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź jak wykonać pyszne świąteczne pierniczki szybko i tanio.
Składniki potrzebne na pierniczki świąteczne
- 160g masła
- 260g miodu
- 290g cukru
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 800g mąki pszennej
- forma do wykrajania świątecznych pierniczków
- opcjonalnie: lukier do ozdabiania
Przygotowanie pierniczków
- W rondelku podgrzać masło z miodem, cukrem i przyprawami. Należy mieszać aż do momentu roztopienia składników (wyjątkiem jest cukier – on nie musi się rozpuścić). Po rozpuszczeniu musimy wyłączyć płomień i odstawić do ostygnięcia.
- W misce należy wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną a następnie dolać tam wcześniej przygotowaną płynną masę. Wbij jajka i wyrób ciasto rękoma. Jeśli ciasto jest zbyt klejące należy dodać więcej mąki.
- Ciasto musimy podzielić na kawałki i rozwałkować (wcześniej blat lub stolnicę należy podsypać mąką, aby się nie przykleiło). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pierniczki za pomocą foremek do wykrajania.
- Wykrojone ciasto należy wyłożyć na blaszce z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia.
- Blaszkę wsadzić do piekarnika rozgrzanego w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza na grzałce góra-dół.
- Piec około 13-15 minut. Po upieczeniu należy odstawić nasze świąteczne pierniczki do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu możemy przystąpić do dekorowania naszych pierniczków na przykład pisakami cukierniczymi lub lukrem.
Przepis na prosty lukier do pierniczków świątecznych
Przepis na lukier jest bardzo prosty i szybki. Na dodatek potrzebujemy bardzo małą ilość składników. Jedynymi składnikami użytymi w naszym lukrze są cukier puder i woda.
Aby przygotować lukier na naszą porcję pierniczków musimy zmieszać 1,5 szklanki przesianego cukru pudru z dwoma łyżkami wody. Zamiast wody możemy użyć soku z cytryny. Całość dokładnie utrzyj aby powstała gładka i jednolita masa. I już – lukier gotowy! Możesz przystąpić do dekorowania swoich świątecznych pierniczków. Pamiętaj, że lukier dosyć szybko zastyga. Jeśli nie zamierzasz się śpieszyć warto przygotować go kilkukrotnie z mniejszych porcji.
Smacznego! 🙂
Sprawdź także przepis na Świąteczne muffinki o smaku piernikowym
0 Comments